Svampe: De mange forskellige typer svampe, der findes, vil kunne få den helt rigtige vin til at ramme en ret lige nøjagtigt dér, hvor alt går op i en højere enhed. Men der er uendeligt mange muligheder at beskrive, så her må du selv forsøge dig frem. Overordnet set vil mange af svampenes smagsaromaer blive smukt understøttet af en lagret vin (både rød og hvid), fordi mange tertiære aromaer, som opstår ved flaskelagring (se lagring), passer godt ind i svampenes univers. De tertiære smagsnoter er lidt udefinerbare og kan minde om alt fra skovbund og cigarer til velhængt kød og kostald. Vaniljenoter fra fadlagring klæder også de fleste svampes sødme, og generelt passer hvidvin på druerne pinot gris og chardonnay (sidstnævnte meget gerne både fadlagret og flaskelagret) rigtig godt til. Skal den være rød, kunne et godt valg være en god bourgogne (eller anden fadlagret pinot noir) eller en rioja reserva eller gran reserva.